Poznaj tradycyjne przepisy kuchni świętokrzyskiej

1

Można się tylko cieszyć, że PRL-owska wersja folkloru, sztucznej „cepelii”, odchodzi w niepamięć. Dziś folklor jest odkrywany jako niezwykle ciekawe źródło inspiracji. Wielu młodych twórców reanimuje muzykę ludową w sposób niezwykle atrakcyjny. Skanseny w całej Polsce stały się atrakcjami turystycznymi, smakosze zachwycają się potrawami kuchni regionalnej.

Dzięki wydawnictwu Jedność do czytelników trafiła szósta z serii książek śląskiej kuchni regionalnej „Mamo, daj mi przepis”. Nowa książka kucharska nosząca tytuł „Kuchnia świętokrzyska” zawiera tym razem sprawdzone przez pokolenia i łatwe do zrobienia potrawy bardzo lokalne. Poprzednie tomy z serii to „Ciasta i ciasteczka”, „Potrawy z warzyw, grzybów, kaszy i mąki”, „Dania mięsne i rybne”, „Przekąski i desery na małe przyjęcia” oraz „Przetwory oraz zioła w kuchni i spiżarni”). Każdy z przepisów opatrzony jest apetyczną fotografią.

W rozdziale poświęconym zupom znajdują się przepisy na: zalewajkę (z sadzonym jajkiem, z kaszą jęczmienną), zupy z kiszonej kapusty (w kilku odmianach), krem z topinamburu, pokrzywiakę, garus z suszonych śliwek, japconkę z jabłek, krupnik (w kilku wersjach), szczawiową, barszcz z buraków (w kilku wersjach np. z fasolą) i barszcz biały, kapuśniak, boćwiok z botwiny, flaki wołowe z kaszą, jarzynową, chłodnik, i inne zupy regionalne (z ziemniaków, grzybów, jarzyn, mięs różnych rodzajów, grzybów, maślanki, zsiadłego mleka). Wszystkie przepisy zapowiadają niezwykle pożywne, składające się z warzyw i mięs, zupy.

W drugim rozdziale omówione są z ciepłe potrawy z gotowanych ziemniaków: prażoki, ziemniaczane roladki, topiblinki z ziemniaków i topinambura, pigoły, duszaki (duszone ziemniaki z kiełbasą), pasztet z ziemniaków, kugiel, męcybuły, przekładańce, byki, tarciuchy, ciapkapustę, gołąbki, gozły, kałmuki, kociołki, kopytka, kojboły, kotlety, krokiety, koćmoki, paluchy, pajdy, kudłatki, parzybrody, prażoki, pigoły, cejlony, pyzy, pierogi, zapiekanki, ziemniaki faszerowane – by wyjaśnić, co kryje się pod tymi intrygującymi nazwami, musiałbym przepisać każdy z przepisów na smakowitą potrawę.

W trzecim rozdziale czytelnicy znajdą przepisy na potrawy mięsne i z roślin strączkowych z: dziczyzny, fasoli, gęsi całych i podrobów, wędlin, kurczaka, żeberek, wątróbek, kaczek, soczewicy, borówek, bobu, wołowiny, królika, kaszy, ozorków wołowych, wołowiny i wieprzowiny (gotowanej, pieczonej, nadziewanej, i będącej nadzieniem, z warzywami, kaszą lub strączkowymi), ryb, drobiu.

Czwarty rozdział poświęcony jest potrawom z kapusty i grzybów – kapusty gotowanej lub smażonej z dodatkami, będącej nadzieniem, potrawy z grzybów, wszelakich pierogów. W piątym rozdziale znalazły się potrawy z kaszy i mąki – pierogi, gołąbki, zapiekanki, kluski, kotleciki, kasze z dodatkami, i będące dodatkami. W szóstym rozdziale czytelnicy znajdą przepisy na chleby i mazidła oraz pasztety. Siódmy rozdział zawiera przepisy na potrawy z sera i jajek: omlety, gomółki (potrawy z wysuszonego w piekarniku sera z dodatkami), twarogi. W ósmym rozdziale znalazły się przepisy na desery: parowańce, koktajle, baniocki, ciasta, naleśniki, bułeczki, ciasteczka, pączki, racuszki, obwarzanki, paszteciki. Czytelnicy w dziewiątym rozdziale znajdą przepisy na przetwory z: dzikiej róży, dyni, ogórków, wiśni, buraczków, pomidorów, grzybów. Dziesiąty rozdział zawiera przepisy na nalewki z: miodu, kawy.

Praca składa się z przepisów regionalnych, pochodzących od osób prywatnych, gospodarstw agroturystycznych, czy kół gospodyń wiejskich. Każdy z przepisów jest unikatowy i nie da się ukazać atrakcyjności i wyjątkowości każdego z przepisów bez przepisywania całej pozycji.

Przeczytaj także:

Ukraińcy mordowali za pomoc Żydom! Wspomnienia Bronisławy Lach z Huty Brzuskiej, świadka ukraińskiego ludobójstwa na Polakach [WIDEO]

Może ci się spodobać również Więcej od autora

1 komentarz

  1. Meg mówi

    To prawda, tradycja trochę się umacnia, przynajmniej w pewnych obszarach kultury polskiej. Oprócz kuchni i muzyki zauważyłam też powrót do plecionek z wikliny w polskim stylu i tego typu rzeczy, choć współwystępuje to często z orientalnymi dekoracjami bardziej w stylu boho (nie zawsze, bo często też w klimacie polskiej wsi).

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra