10 prostych zamienników dla zdrowego odżywiania
Faktem jest, że proste zamiany żywności mogą przynieść znaczne korzyści, w tym mniej kalorii, mniej cholesterolu i bardziej stabilny poziom cukru we krwi. Zmiany te często prowadzą do utraty wagi i obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy, raka i innych chorób.
Wskazówki dotyczące zdrowych zamienników żywności
Aby przepisy były zdrowsze dla Ciebie i Twojej rodziny, wypróbuj te 10 prostych zamienników:
Używaj musu jabłkowego zamiast oleju podczas pieczenia
Spróbuj zastąpić połową oleju sos jabłkowy w przepisach na ciasta i brownie. Zmniejszysz ilość kalorii bez utraty smaku lub tekstury.
Jedz brązowy ryż zamiast białego
Brązowy ryż zawiera więcej błonnika i składników odżywczych niż ryż biały. Błonnik sprawia również, że jest bardziej sycący.
Używaj białek jaj zamiast całych jaj
Zamień ¼ filiżanki substytutu jajka lub dwa białka na każde jajko w przepisie, aby zmniejszyć ilość kalorii i cholesterolu.
Wybierz makaron wieloziarnisty lub pełnoziarnisty zamiast białego
Niektóre makarony zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, co stanowi dodatkową korzyść.
Wybieraj ser o niskiej zawartości tłuszczu zamiast sera pełnotłustego – Istnieje wiele pysznych serów o obniżonej zawartości tłuszczu, które zmniejszają ilość kalorii i tłuszczów nasyconych bez uszczerbku dla smaku. Inne ciekawe porady na medicot.pl
Używaj beztłuszczowego jogurtu zamiast kwaśnej śmietany
Zwykły, beztłuszczowy jogurt – zwłaszcza jogurt grecki – to świetny sposób na ograniczenie kalorii i tłuszczów nasyconych przy jednoczesnym zachowaniu pikantnego smaku. Z pewnością sprawi, że poczujesz się lepiej po posiłku.
Wypróbuj świeże zioła i przyprawy zamiast soli i ziół na bazie soli
Pozbędziesz się sodu i dodasz nowy smak do swoich posiłków. Jeśli nie możesz użyć świeżych ziół, suszone zioła, przyprawy i kwasy (takie jak ocet lub sok z cytryny) są świetną alternatywą.
Wybierz odtłuszczone lub niskotłuszczowe mleko zamiast śmietany
Możesz zdecydować się na użycie mleka o niższej zawartości tłuszczu w przepisach na zupy kremowe lub podczas pieczenia, aby zmniejszyć ilość kalorii i tłuszczu.
Wybieraj mąkę pełnoziarnistą zamiast mąki uniwersalnej
Mąka pełnoziarnista to łatwy sposób na zwiększenie ilości błonnika w Twoich przepisach.
Używaj mielonego indyka, mielonego kurczaka, twardego tofu, bardzo chudej mielonej wołowiny. To tylko niektóre z wielu alternatyw dla pełnotłustej wołowiny, których możesz użyć, aby zaoszczędzić kalorie i tłuszcz w chili, burgerach, klopsikach, pieczeni mięsnej i lasagne. Tekst powstał przy współpracy z serwisem kulinarnym jedzmy-zdrowo.pl
Artykuł sponsorowany
Przeczytaj także:
J. Międlar: Korekta podstawy programowej sprowadzi na nas drugi “Wołyń”!
Typowy przykład manipulacji.
Pomieszana prawda z fałszem.
Dobry tłuszcz nigdy nie był, nie jest i nie będzie przyczyną tycia. Tyje się z węglowodanów.
I dodatkowo mit cholesterolowy.
Nie idźcie tą drogą – chyba że komuś się śpieszy.
Posobkiewicz = 100% prawdy.
Dodam tylko że jak ktoś nie ma pojęcia o zdrowej diecie to niech nie pisze artykułów.!
@Bodo
Oczywiście, że to prawda. Niestety większość społeczeństwa nie pyta „dlaczego” a „ile”.
Do tego dodać należy „żywotny interes” tzw. „big pharmy”, dla której – tak jak dla lekarzy niestety – pacjent wyleczony to pacjent stracony.
Ot pierwszy z brzegu przykład: statyny. Leki zapisywane na kilogramy pacjentom.
Kto się przejmuje skutkami ich podawania? Kto głośno mówi o uszkadzaniu mięśni i to zarówno szkieletowych jak i serca? Kto woła, że statyny powodują wapnienia zarówno w ścianach tętnicy główniej, jak i układu wieńcowego? Kto informuje o 48% wzroście ryzyka katarakty, o ryzyku rozwoju raka prostaty, jelita grubego i piersi (Opublikowano wiele badań epidemiologicznych pokazujących niższą zachorowalność na różne rodzaje nowotworów u osób z wyższym poziomem cholesterolu. Stwierdzono również, że osoby z niskim poziomem cholesterolu mają mniejsze szanse na wyzdrowienie z choroby nowotworowej niż osoby z wyższym poziomem cholesterolu)…
Faktycznie IDIOTYZM!!!!
Mialbym rezygnowac z najbardziej wartosciowego, co czlowiekowi moze byc dane w postaci ZOLTKA JAJA??
Przeciez tego nie da sie czytac!
Cholesterol jest absolutnie niezbedny do wszystkich mozliwych procesow, stabilizujacych zycie, w pierwszym rzedzie HORMONY i ENZYMY, Cholesterol jest czescia oslon mielinowych, jest budulcem mozgu, a tluszcz, takze zoltka jajka, o ile stabilny i nie utleniony, koniecznym rozpuszczalnikiem do witamin ADEK i najlepszym zrodlem, prawdziwie deficytowych skladnikow!
Dlaczego nie mowisz o tym, ze zamiast tego, nalezy bardzo uwazac na HOMOCYSTEINE, ktora nikt nie chce sie zajac!!!
Wsadz sobie w dupe twoje posrane rady, albo uzyj je dla twojej wlasnej rodziny, ale nie dziw sie, ze bedziesz ja musial wnet odwiedzac w szpitali, dupku!