Czy woda wodociągowa może być butelkowana? – jest wyrok sądu.

0

Wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu wskazuje, że woda wodociągowa nie może być butelkowana i sprzedawana jako woda stołowa. Oznacza to, że tylko woda pochodząca z naturalnych źródeł, spełniająca rygorystyczne normy jakościowe, może trafić do butelek. W dobie rosnącej troski o zdrowie i bezpieczeństwo konsumentów, ten wyrok stawia sprawę jasno – woda butelkowana to gwarantowane źródło czystej i bezpiecznej wody.

Czystość od źródła – dlaczego ma to znaczenie?

SKLEP-WPRAWO.PL

Naturalne wody mineralne i źródlane zachowują pierwotną czystość, ponieważ budowa geologiczna chroni je przed zanieczyszczeniami pochodzącymi m.in. z działalności człowieka. Zanim trafią do butelek, można je poddać procesom napowietrzania i filtracji, które usuwają nietrwałe związki, przykładowo, takie jak żelazo i mangan. Dokładne kontrolowanie przygotowania i butelkowania wody jest ważne, aby zapewnić jej jakość i bezpieczeństwo dla klientów.

Woda butelkowana to synonim najwyższej jakości i bezpieczeństwa. Każda kropla pochodzi z chronionych źródeł, jest badana i butelkowana w warunkach spełniających najbardziej rygorystyczne normy. W przeciwieństwie do wody wodociągowej, jej skład mineralny jest stabilny i nie zmienia się w zależności od regionu czy infrastruktury – komentuje Dariusz Lizak, prezes Krajowej Izby Gospodarczej Przemysł Rozlewniczy.

Jak wynika z badań zrealizowanych przez IQS na zlecenie kampanii „Głębia Wiedzy” prowadzonej przez Krajową Izbę Gospodarczą „Przemysł Rozlewniczy”, tylko 58% Polaków uważa, że woda w butelce jest lepiej zbadana pod kątem możliwości spożycia niż woda w kranie.

– W przestrzeni publicznej można również spotkać się z takimi stwierdzeniami, że woda pitna w kranie oraz wody butelkowane w zasadzie pochodzą z tych samych źródeł i nie warto przepłacać. Jednocześnie 44% z nas przyznaje, że nie ma zaufania do swojego systemu rur, jakim jest dostarczana woda w ich domu. Te wyniki pokazują, jak wiele jeszcze mamy do zrobienia w obszarze edukacji konsumentów – dodaje Dariusz Lizak.

Czy można butelkować wodę wodociągową?

W świetle decyzji sądu: Woda wodociągowa nie spełnia definicji wody źródlanej lub mineralnej, wymaganej dla wody stołowej. Prawo żywnościowe nie przewiduje możliwości butelkowania wody wodociągowej poza sytuacjami nadzwyczajnymi. Oznacza to również, że w obrocie handlowym może znajdować się tylko woda spełniająca rygorystyczne normy jakościowe oraz kryteria Oceny i kwalifikacji rodzajowej wód, a także w przypadku naturalnej wody mineralnej uznania przez Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Choć woda z kranu może wydawać się wygodnym rozwiązaniem, jej jakość i skład mogą się różnić w zależności od źródła pochodzenia (ujęcia głębinowe, zbiorniki powierzchniowe), rodzaju procesów uzdatniania jakim musi być poddana (np. procesy chemiczne, które wiążą się często z występowaniem w wodzie pozostałości tych związków) oraz miejsca, przez które przepływa. To oznacza, że wybierając wodę butelkowaną, konsument ma pewność, że pije wodę naturalnie czystą.

Źródło: Biuro prasowe Krajowej Izby Gospodarczej „Przemysł Rozlewniczy”

Przeczytaj także:

P. Szymański: Idziemy na Moskwę! Narracja w służbie państwa i narodu

Może ci się spodobać również Więcej od autora

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.