Ostre oświadczenie ONR Podhale ws. Roberta Bąkiewicza. Wskazują na oszustwa i manipulacje

21 stycznia 2020 roku Obóz Narodowo-Radykalny zakończył współpracę z Zarządami Młodzieży Wszechpolskiej oraz partii Ruch Narodowy. Sytuacja związana z wyborami w Stowarzyszeniu Marsz Niepodległości oraz niehonorowe zachowanie wobec naszej organizacji nie będą przez nas tolerowane. Obecnie skupiamy się na rozwoju Obozu Narodowo-Radykalnego oraz współpracy z innymi antyliberalnymi środowiskami – treść takiego oświadczenia pojawiła się na oficjalnej stronie internetowej Obozu Narodowo Radykalnego. Wielu głowiło się co było powodem opublikowania takiego komunikatu. Nie chcieliśmy tej sprawy publicznie wyjaśniać, gdyż uznaliśmy, że to nie nasza sprawa. Jednak długo nie trzeba było czekać i narodowi radykałowie rozwinęli ten wątek. Zrobiło to Stowarzyszenie ONR Podhale. To organizacja pozarządowa, która formalnie działa niezależnie od Stowarzyszenia ONR, jednak nie sposób odnieść wrażenie, że ich komunikat jest wyjaśnieniem powyższego krótkiego oświadczenia. Padły ostre słowa i mocne zarzuty, dlatego kierując się dziennikarską rzetelnością, postanowiliśmy sprawę przedstawić… zwłaszcza, że w przeciwieństwie do drugiej strony sporu, za ONR-em nie stoją żadne media.

W opublikowanym w Internecie oświadczeniu ONR Podhale wyjaśnia na czym miało polegać „niehonorowe zachowanie” MW i RN, o którym mowa w komunikacie zarządu głównego. Nie szczędzono ostrych słów w sprawie Roberta Bąkiewicza. Nazwano go „oszustem, krętaczem, manipulatorem i gnidą” i przypomniano, że „został wyrzucony z ONR”. Zdaniem zarządu ONR Podhale Bąkiewicz miał usuwać dokumentację i prowadzić dezinformację w przestrzeni publicznej tylko po to, by utrzymać się na stanowisku prezesa Stowarzyszenia Marsz Niepodległości.

Oświadczenie:

W dniu 17 stycznia 2020 roku, w Warszawie w budynku Pasty, odbyło się Walne Zgromadzenie Stowarzyszenia Marsz Niepodległości, na którym został wybrany Zarząd Stowarzyszenia oraz Prezes Stowarzyszenia.

Idea Marszu Niepodległości zrodziła się 10 lat temu w głowie ówczesnego Kierownika Głównego ONR Przemysława Holochera. Do współpracy zaprosił wówczas Młodzież Wszechpolską (Robert Winnicki). Następnie powstał Ruch Narodowy jako organizacja skupiająca w całość wszystkie organizacje narodowe z Polski. I tak według dżentelmeńskiej umowy w skład zarządu Marsz Niepodległości miało wchodzić dwóch działaczy ONR, dwóch z MW, dwóch z RN oraz dwóch niezależnych. Natomiast Prezesem naprzemiennie co trzy lata mieli być przedstawiciele ONR oraz MW. Trzy lata temu z ramienia ONR Prezesem Stowarzyszenia został Robert Bąkiewicz. Okazał się on jednak oszustem, krętaczem, manipulatorem oraz gnidą. Został on wyrzucony z ONR. Krętactwa jakich się dopuścił uniemożliwiły odwołanie go z funkcji Prezesa Stowarzyszenia Marszu Niepodległości. Kłamstwa na temat Zarządu ONR, usuwanie dokumentacji i dezinformacja w przestrzeni publicznej to jedne z wielu czynów, których popuścił się po opuszczeniu szeregów Organizacji. W nieuczciwy sposób skreślał z list członków działaczy jemu nieprzychylnych, wstawiając na listy swoich pionków. Przed samym Walnym Zgromadzeniem dopisał kilkudziesięciu swoich działaczy, aby „głosowanie” odbyło się po jego myśli sprowadził także wynajętych osiłków do „ochrony”. Zgodnie z wcześniejszą umową, Prezesem na kadencję 2020-2023, miał zostać przedstawiciel Młodzieży Wszechpolskiej. Działacze MW zostali zmanipulowani i omamieniu kłamstwami Bąkiewicza. W ustaleniach z działaczami z ONR zgodzili się połączyć siły i zbojkotować głosowanie, co uniemożliwiłoby wybranie Roberta Bąkiewicza na kolejną kadencję, oraz powrót do pierwotnych, obowiązujących ich ustaleń. Jednak MW ostatecznie zachowało się tak, jak można byłoby się tego spodziewać, bez honoru i odpowiedzialności do obietnic współpracy. Młodzież Wszechpolska poparła potulnie Bąkiewicza, który ostatecznie wprowadził do Zarządu Stowarzyszenia 4 przychylnych sobie członków. Były działacz MW, a obecnie poseł Robert Winnicki oficjalnie poparł Bąkiewicza i używając swoich kontaktów z MW, wywarł również wpływ na ich decyzję w głosowaniu. Przedstawiciel ZŻNSZ Przemysław Czyżewski, także poparł Roberta.

W świetle powyższych faktów, Zarząd Młodzieży Wszechpolskiej po raz kolejny okazał się bandą skurwieli bez zasad. Tak samo jak Czyżewski, Bąkiewicz i Winnicki. Dlatego oficjalnie ONR Podhale zrywa jakiekolwiek kontakty z Młodzieżą Wszechpolską oraz Ruchem Narodowym. Co do działaczy niższego szczebla tych organizacji, którzy zapewne nawet nie wiedzieli o machlojach ich starszych kolegów, oczywiście dopuszczamy współpracę.

Jednocześnie chcielibyśmy oznajmić, że jako Stowarzyszenie ONR Podhale, nadal będziemy uczestniczyć, jak co roku, w Marszu Niepodległości w Warszawie, tworząc Kolumnę Nacjonalistycznego Południa, wraz z Małopolskimi Patriotami, Trzecią Drogą, Tarnowskim Obozem Narodowym oraz Patriotycznymi Beskidami.

Pamiętajmy o tym, że Warszawski Marsz, to manifestacja święta niepodległości przez zrzeszone środowiska narodowe oraz wszystkich patriotów, a nie bezprawny monopol i polityczne narzędzie poparcia bandy zachłannych frajerów.

*wytłuszczenia w oświadczeniu pochodzą od redakcji portalu

Czas, by do treści oświadczenia odnieśli się sami zainteresowani, czyli Robert Bąkiewicz oraz zarządy Młodzieży Wszechpolskiej i Ruchu Narodowego. Opinia publiczna na to zasługuje. Jeśli to co zawarto w oświadczeniu ONR Podhale jest czystą prawdą, to z punktu widzenia honorowego dymisja Roberta Bąkiewicza jest nieunikniona.

Przeczytaj i obejrzyj także:

„Uciekł przed wywózką do Katynia, zabili go Ukraińcy. Babcię spalili żywcem.” Wspomnienie Marii Bułkowskiej, świadka Rzezi Wołyńskiej [WIDEO]

1. Marek mówi

Cóż, zawsze twierdziłem, że nie ważne kto jest u władzy ważne że władza zmienia każdego z dobrego człowieka na oszusta.
    i nie pisze tu o Bąkiewiczu, odnoszę się tylko do komentarzy w stylu „Tylko Konfederacja” bo kto wie czy i Konfederacja nie będzie działała jak PiS? Obiecanki cacanki aby dojść do władzy a później realizacja własnych interesów nawet tych sprzecznych z wolą narodu jak Korwin.

1. piotr mówi

HIT !!! Rozmowa Kornela Morawieckiego z Grzegorzem Braunem. | forumdlazycia tradycji katolickiej.pl

2. Spostrzegawczy mówi

Widać, że są środowiska, którym nie podoba się katolicyzm i patriotyzm bardzo licznego środowiska związanego z Robertem Bakiewiczem, z Rotami Niepodległości a także z jego nieustepliwoscia w walce przeciw 447. Czy u niektórych działaczy narodowych obudziły się skłonności ku pogaństwu i kultowi neoslowianszczyzny ?! Czy nie podoba im się katolicki i patriotyczny profil działalności Mediów Narodowych – głosu prawdziwych Polaków ?! Zamiast odstawienia egoistycznych pobudek na bok i zjednoczenia wszystkich sił w obliczu ciągłej wojny prowadzonej przez wyrafinowanego wroga to następuje próba podcięcia skrzydeł przy realizacji obrony interesów narodowych jakie przyświeca prężnej i zdeterminowanej drużynie dowodzonej przez Bakiewicza. Zaznaczam, że nie jestem działaczem żadnych ze stron tego niepotrzebnego sporu, a jedynie bacznym obserwatorem z zewnątrz niezwykle potrzebnych dla Polski i Polaków działań i inicjatyw środowiska Bakiewicza.

1. antyPOPiS mówi

Bąkiewicz jest tak nieustępliwy w sprawie holorekietu 447, jak onegdaj poseł Rzymkowski, sprawdź gdzie ten były „narodowiec” jest teraz i co mówi o Just447. Nie chcę się rozwodzić na casusem andruszkiewicza, ale cierpliwie czekam gdzie kundlizm wobec PiSu zaprowadzi kamarylę Bąkiewicza, dla której woń koryta dojnej zmiany to perfuma której nie potrafią się oprzeć…

3. Robert mówi

Prawda zawsze,zawsze leży pośrodku.Tam skąd płyną słowa,tam skąd w gazie bąk z dupy.Wszyscy jednak nie pamiętają,że na końcu w ciemność idą tylko trupy jako pępek świata

4. marju73 mówi

Takie elementy jak Marsz Niepodległości, medianarodowe, roty czy stop447 to pozytywy patrząc na minione trzydzieści lat michnikowszczyzny.Wydaje się że ludzie z ONR trochę się zagalopowali. Czy dotychczasowe owoce dla nas są złe? Czy stołki są najważniejsze? Jak mają kwity na Bąkiewocza to niech kładą na stół. Oczywiście trzeba zdawać sobie sprawę że władza może zdeprawować jak i w każdej organizacji mogą być krety.Trzeba obserwować i wyciągać wnioski jeśli czyny nie będą zgodne z poglądami.
    Póki co świec hanukowych nie palą i z Jonym się nie fotografują.

1. DLA PRZESTROGI mówi

Niebać ich . Czyli nierząd polinu ! Bąkiewicz ,zostałeś kupiony

5. zz top mówi

1989-02-06 Rozpoczęły się obrady Okrągłego Stołu, komunistów z postokmunistami, które trwały do 5 kwietnia.

http://www.IV rozbior Polski

6. Greg mówi

na rzeczy cos musi byc , Winncki , Bakiewicz powinni sie wytlumaczyc z tych spraw……

7. anonim mówi

Ten portal jest szpiegowany przez obce wrogie słuzby. Utrudnione są wpisy w komentarzach.

8. W K mówi

Dopóki ONR nie pójdzie z tym do sądu i nie usłyszę / przeczytam treści rozprawy, nie przekona mnie. Generalnie pisanie o stołkach mnie nie przekonuje. Gdyby Jacek Międlar był taki a taki – wkleić cytat z góry – i prowadził marsz w Warszawie, jechałbym na marsz do Wrocławia, albo organizował swój. Do Warszawy bym nie jechał. widocznie ONR nie doczytał, ile łapownictwa i ogólnie zła weszło do Polski ze wschodu przez Warszawę. Tak jest do dzisiaj. To jest bardzo złe miasto.
    Na koniec najważniejsze. Niech ONR napisze, co dobrego dla Polaków Bąkiewicz blokuje, bo rozumiem, że szefostwo jest potrzebne, żeby ileś spraw dla Polaków odblokować? Mnie, Polaka, najbardziej interesuje odpowiedź w sprawie konkretów.

1. Danuta mówi

wypad głupku z sądami! Polacy będą latać się kłocic po zydowskich sądach a tymczasem Polskę nam oni podpierniczą!!! wypad mi, i to juz, pro sądowa polskojęzyczna szujo szczująca jednych Polakow na drugich!

2. W K mówi

Danuta. Będąc twoim wrogiem, uznałbym, że obecny stan jest optymalny i nie doradzałbym sądu.

9. szalom mówi

Spokojnie dzieciaki. Bez nerwów i szarpaniny a przede wszystkim bez łże mediów i spraw sądowych. Pamiętajcie, że Jesteście naszpikowani obcą agenturą, która zrobi wszystko by Polaków podzielić i skłócić bo ma tu swoje konkretne plany likwidacji Polski. Rozmawiajcie ze sobą, spierajcie nawet kłóćcie ale tylko we własnym gronie. Zrezygnujcie ze swoich prezesowskich ambicyjek przewodzenia nic nie znaczącymi, kanapowymi strukturami. Łączcie się ale nie teoretycznie jak proletariusze ale jak żydzi, którzy w swoich antypolskich dążeniach są monolitem

10. W K mówi

Sąd może stwierdzić naruszenie regulaminu i może unieważnić wybory, dlatego skoro się publicznie twierdzi, jak wyżej, trzeba mieć odwagę i iś do sądu. Kiedyś były jeszcze pojedynki, ale tak dawno, że ich nie pamiętamy. Jeżeli nie pójdą z tym do sądu, to znaczy, że nie są mądrzy, ponieważ nie upublicznia się takich spraw, gdy nie chce się walczyć dostępnymi, legalnymi metodami.

1. z-k mówi

Już widzę jak jakaś rozgrzana Tuleja czy Junczyszyn rozstrzygnie spór w patriotycznych organizacjach narodowych

2. W K mówi

Gdyby takie rozstrzygnięcie już kiedyś nastąpiło, dzisiaj nie byłoby żali. Lepiej tak na to patrzeć. Chyba, że strony sporu lubią się na siebie żalić co 3 lata, wtedy sąd niepotrzebny.
      Można też było powołać sąd narodowy i się zobowiązać do przestrzegania jego orzeczeń, lecz takiego sądu brak.

3. W K mówi

żalów zamiast żali

4. Janusz I mówi

Co to jest ten ONR?

11. anonim mówi

Nie oskarżam Bąkiewicza o judaszostwo,ale środowiska patriotyczne są naszpikowane agenturą udającą Polaków. Nleżałoby wprowdzić prowokacje w tych srodowiskach zgodnie z zasadą uderz w stół a nozyczki odezwą się. Cześć zdradzieckich udawaczy ze strachu uciekłaby z tych organizacji. Skoro w Solidarnosci dziąła agentura SB z bolkiem na czele to zakładanie że nie ma agentury w organizacjch takich jak ONR, MW i inne byłoby dziecinną naiwnoscią.

12. lon mówi

Konfederacja, zbieranina od Lasa do Sasa, ach jak oni sie pięknie różnią że klękajcie narody.

13. Zbigniew mówi

Zajmuja sie niczym i stad te problemy gdy trwa proces depopulacji Polski – sa po zlej stronie tego procesu i sie zagryza – oczywiste!

Brakuje 13 mln mieszkan a wiec 30 mln Polakow – zmniejszanie ilosci powoduje kociol problemow i wysoka temperature, wiec glupcy utopia sie jak raji we wrzatku, bo nie sa dla nas – nieswiadome ofiary wlasnej nieswiadomosci

1. Zbigniew mówi

Pan Jacek Miedlar tak samo

14. benedykt mówi

Jeśli jest coś na rzeczy, wyżej szkalowani powinni zdecydowanie odnieść się do tematu. Jednak całkiem możliwe (jak słusznie piszą niektórzy) jest wplątanie poubeckiej swołoczy i wszelkiej maści „liberalnych” szubrawców w szeregi ONR. A ogłupiona gówniarzeria daje się łatwo podpuścić i złapać na tani lep władzy. Widać za dobrze wyglądają inicjatywy Bąkiewicza i Rot Niepodległości z pozycji zdrajców i zaciekłych wrogów Polski. Ale tych i w Królestwie nigdy nie brakowało, z tą tylko różnicą że zdemaskowani najczęściej kończyli na zapadni lub konarze solidnego drzewa.

15. BulKomorowski mówi

prawda nigdy nie leży pośrodku, prawda leży tam gdzie leży, dlaczego wierzę ONRowi? ano dlatego, że Bakiewicz miał możliwość rozwiania watpliwości np. wRealu24 czy w Mediach Narodowych, mógł umówić się na publiczna rozmowę z przeciwnikami, ale wolał zastosować pisowska metodę zamilczenia, tzw. niezależne media robia z ONR to samo co TVP robi z Konfederacja

16. Ryszard mówi

Nazywanie Roberta Bąkiewicza cyt./ „oszustem, krętaczem, manipulatorem i gnidą” i przypominanie, że „został wyrzucony z ONR”. k/cyt jest niegodne Polaka. Więc kim są ci ludzie? niemcami, amerykanami, Eskimosami ? Liczą się fakty i twarde dowody ale w tym artykule oprócz chamstwa żadnych konkretów nie znalazłem. (nie jestem fanem Pana Bąkiewicza ! że by było jasne.)

17. GAD mówi

”Holochera. …………”- żydokomuna zawsze niszczyła i niszczy wszelkie ruchu narodowe. SKUTECZNIE RZĄDZIĆ MOŻE TYLKO WŁADZA AUTORYTARNA – NIE DUPOKRATYCZNA.

18. Marian mówi

Przestańmy malować trawę na zielono. Marsz Niepodległości od 2013r. Stał się maszynka do robienia pieniędzy i każdy kto jest zaangażowany w działalność narodowa o tym wie.

Bakiewicz dotychczas był bezpieczny, bo i ONR Podhale wysyłał cześć gazy na niezbędne wydatki. Od 2018r. Dogadal się z silniejszymi i nie ma zamiaru teraz dzielić się tym co kręci.

Prawdziwy patriota wie, że oni maja w dupie opinie publiczna i nie odpowiedzą.
    Nasza odpowiedzią musi być rozmowa w ciemnej bramie z tymi kretaczami. Wiecznie ochrona chodzić za nimi nie będzie.

CWP.