Warszawska restauracja wprowadza segregację sanitarną. Goście będą musieli legitymować się paszportem kowidowym

restauracja Der Elefant/ fot. Der Elefant
14

Restauracja „Der Elefant” jako pierwsza w Warszawie wprowadza segregację sanitarną. Od 1 października 2021 roku do lokalu będą wpuszczane wyłącznie osoby legitymujące się paszportem kowidowym, czyli poświadczeniem zaszczepienia lub przechorowania kowid, albo negatywnym wynikiem testu. Do identyfikacji wymagane będzie też okazanie dowodu tożsamości.

Właściciel restauracji, Artur Jarczyński, tłumaczy, że decyzja ma na celu „zagwarantowanie jak największego możliwego bezpieczeństwa pracownikom i odwiedzającym nas gościom”. – Pandemię i związane z nią zagrożenia traktujemy poważnie i czujemy się odpowiedzialni za naszych gości. Tylko działając wspólnie i zachowując się odpowiedzialnie, jesteśmy w stanie bezpiecznie przetrwać – mówi Jarczyński.

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciekawe ilu gości zdecyduje się uczestniczyć w tej segregacyjnej hucpie. Zważywszy na fakt, że osoby, które przechorowały kowid otrzymują status ozdrowieńca tylko na pół roku, a konieczność robienia testu po to, żeby pójść do restauracji, nie zachęca do wizyty, „Der Elefant” może szybko stać się restauracją „Tylko dla zaszczepionych”. A ponieważ rząd zdecydował o rozpoczęciu podawania trzeciej dawki, wkrótce nawet zaszczepieni dwiema dawkami nie będą mogli wylegitymować się paszportem kowidowym. I jest bardzo prawdopodobne, że z czasem klientela lokalu ograniczy się wyłącznie do zaszczepionych trzecią dawką. A potem do tych, którzy przyjęli czwartą dawkę. A potem piątą. A potem może być tak, że pan Jarczyński będzie tłukł się po pustej knajpie i zastanawiał, jak to możliwe. Powodzenia.

Źródło informacji i cytatów: naszemiasto.pl

Zobacz też:

Rząd zdecydował o podawaniu trzeciej dawki szczepionki medykom i osobom powyżej 50 roku życia [WIDEO]

Może ci się spodobać również Więcej od autora

% Komentarze

  1. JakubW mówi

    Powinni od razu zmienić nazwę na Dead Elefant razem z wprowadzeniem segregacji. Zbyt wielu ludzi się obudziło.

  2. markusl mówi

    Towarzysze juz przebieraja nozkami zeby sie pokazac w slusznym miejscu… Kiedys bylo takie haslo „tylko swinie siedza w konie” sadze ze niedlugo powstana podobne opisujace aktualna zeczywistosc…

  3. Wojtek mówi

    Miejmy nadzieje że pana Jarczyńskiego zweryfikuje rynek i otwarcie przeprosi i cofnie decyzję.

  4. Anna mówi

    Jak będę w Warszawie to już wiem z jakiej restauracji nie skorzystać.

  5. Historyk mówi

    Oświadczam, że do żadnej restauracji tego pana już nigdy nie wejdę . Do czego stanowczo namawiam wszystkich . No chyba , że ktoś popiera faszyzm.

  6. dzialacz PO mówi

    I slusznie nie bede obok jakiegos syfilityka plaskoziemca siedzial i syfem sie zarazal:)

  7. olk mówi

    Taka devyzja może wymikac z kilku powodów. Raz, darmowa reklama warta setki tysięcy złotych. Dwa, przebywanie w bańce informacyjnej. Takim klasycznym przykładem bańki jest np informacja, ze osoby hospitalizowane, wszystkie nie były zakleszczone tymi eksperymentalntmi preparatami. Natomiast jakimś dziwnym trafem w Izraelu, we Włoszech, jest odwrotnie. 3/4 około to osoby po dwóch strzałach tymi eksperymentalntmi preparatami.Zayem teoretycznie, osoba inteligentna zaczela by sie zastanawiac. Ja obstawiam chec darmowej reklamy za motyw. Jako, ze restauracje nie sa beneficjentem tego cyrku.

  8. Arkadiusz mówi

    Jest mnóstwo osób które się panicznie boją. Dosłownie wszystkiego. I to nie od czasu pandemii tylko znacznie wcześniej. Myślę że stwierdzenie że jest to forma darmowej reklamy jest bardzo trafne – a jako że nie brakuje osób strachliwych, ta restauracja nie będzie narzekać na brak klientów. Przynajmniej do zakończenia pandemii. Myślę że pierwszymi klientami mogą być ci, co stali o 3 rano w kolejce na deszczu, wierze i 6st. Celcjusza, 2 maja 2021 roku, aby jako pierwsi przyjąć w ramię „przepustkę do normalności i zdrowia wiecznego”.

  9. Hammurabi mówi

    Cóż Warszawa jest pełna snobów z wypchanymi portfelami… To właśnie dla nich ta restauracja i… szczepienia. Najlepiej tak „po znajomości”, poza kolejnością i tyle.

  10. IvanGrożny mówi

    Jak to sprawdzanie dowodów osobistych, to nielegalne. Takie działanie to strzał w głowę, w wielu miejscach „paszport” nie zdał egzaminu i bardzo szybko się z niego wycofywano. Dla mnie osobiście to wielka radość że ktoś jest tak głupi. Autoeliminacja. Niech ginie.

  11. Adam mówi

    sa setki innych normalnych restauracji. Wariaty niech chodza do wariatow kowidowych

  12. Wojtek mówi

    W kraju w krórym żyję 80% się zaszczepiło. Dzisiaj rząd regionalny wprowadził paszporty kowidowe dla pozostałych 20%. Społeczeństwo wybiera neo-marksistów którzy stoją za tym szambem… właśnie mieliśmy wybory. Tragedia!.. ludzie idą jak owce na rzeź kowidowych psychopatów a najgorsze że przeciętny Kowalski ich popiera. Co możemy zrobić? Tylko bojkotować – ustawionych lizusków chorego establiszmentu i pozostać przy zdrowych zmysłach..
    czego życzę rodakom w kraju.

  13. EWA mówi

    Ci co chcą tam pójść powinni zażądać przed wejściem przedstawienia świadectw szczepienia i aktualnych testów na c19 wszystkich pracowników , kucharzy,kelnerów,sprzątających włącznie z właścicielem a także testów na zawartość narkotyków , HIV i badania na nosicielstwo aby nie narażać swojego zdrowia , to by zadziałało …( tak dla jaj)..

  14. ar mówi

    Byłem tam kilka razy, bardzo fajne miejsce, naprawdę dobre jedzenie, tylko trochę za tłoczno jak na mój gust, ale lokal zdecydowanie godny polecenia.

    TERAZ JUŻ NIGDY TAM NIE PÓJDĘ, nawet jeśli zniosą ten zakaz lub wprowadzą rządowy, I BĘDĘ DO TEGO NAMAWIAŁ INNYCH!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.