Oświadczenie KPRM ws. rezygnacji członków Rady Medycznej: „Formuła doradcza tego gremium zostanie zmieniona”

Kancelaria premiera/ fot. gov.pl

W piątek (14.01.2022) trzynastu członków Rady Medycznej ds. Covid-19 zrezygnowało z dalszego doradzania rządowi. Jako powód podali „brak politycznych możliwości wprowadzenia optymalnych i sprawdzonych w świecie rozwiązań w walce z pandemią”.

ZOBACZ: Trzynastu członków Rady Medycznej złożyło rezygnację: „Z narastającą frustracja obserwowaliśmy brak politycznych możliwości wprowadzenia optymalnych rozwiązań w walce z pandemią”

W związku z rezygnacją członków Rady Medycznej Kancelaria Prezesa Rady Ministrów wydała oświadczenie, w którym stwierdzono, że „to rolą rządu jest podejmowanie decyzji na bazie  zróżnicowanych stanowisk ekspertów”. Zaznaczono, że „opinie poszczególnych gremiów były często odmienne”.

– W związku z decyzją części członków Rady Medycznej, formuła doradcza tego gremium zostanie zmieniona. Zadanie wypracowania nowej formuły zostało przekazane przez Prezesa Rady Ministrów Ministrowi Zdrowia – napisano w oświadczeniu.

Pełna treść oświadczenia poniżej:

Dziś część członków Rady Medycznej złożyła rezygnację, uzasadniając ją przede wszystkim wyczerpaniem formatu tego gremium. Rezygnujący członkowie Rady Medycznej uzasadniali swoją decyzję także zachowaniem osób, które negują zagrożenie COVID-19 i znaczenie szczepień w walce z pandemią.

Głos Rady Medycznej działającej od listopada 2020 roku, a także porady i sugestie ekspertów z innych dziedzin są merytorycznym wsparciem dla decyzji Rady Ministrów i Rządowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Poszczególne decyzje były konsultowane z wieloma środowiskami – w tym z medykami, przedsiębiorcami, ekspertami od edukacji i psychologami. Trzeba jednak podkreślić, że opinie poszczególnych gremiów były często odmienne. Pokazywano w ten sposób wiele dróg na radzenie sobie z pandemią oraz jej skutkami społeczno-gospodarczymi. To rolą rządu jest podejmowanie decyzji na bazie  zróżnicowanych stanowisk ekspertów – Rady Medycznej, ekonomistów, ekspertów z innych obszarów, na które wpływa epidemia.

Premier podziękował za współpracę odchodzącym członkom Rady, w tym szczególnie za przygotowanie założeń Narodowego Programu Szczepień. Rezygnujący z funkcji doradcy zadeklarowali jednocześnie gotowość do pozostawania w stałym kontakcie z rządem, ale w innej formule niż dotychczas.

W związku z decyzją części członków Rady Medycznej, formuła doradcza tego gremium zostanie zmieniona. Zadanie wypracowania nowej formuły zostało przekazane przez Prezesa Rady Ministrów Ministrowi Zdrowia.

I wszystko jasne. Wicie, rozumicie – format gremium się wyczerpał i dlatego potrzebna jest nowa formuła doradcza, którą trzeba wypracować, a zrobi to najlepszy z najlepszych ekspertów od formatów i formuł, czyli minister Adam Niedzielski. Na szczęście w formacie i formule pozostał prof. Andrzej Horban, który z pewnością opowie nam kolejne bajki o najlepszych metodach walki z pandemią, co umili nam czas w oczekiwaniu na nowy format i formułę, dzięki którym wszyscy poczujemy się bezpieczni, a wirus ucieknie w podskokach.

Źródło informacji i cytatów: gov.pl